fbpx

Udruženje mladih članova fib Srbije i MG Precast – radionica o montaži

26. jula 2019., udruženje mladih članova fib Srbije organizovali su radionicu pod nazivom „Montažne betonske konstrukcije: lokalna iskustva i svetski trendovi“.

Radionica je organizovana zajedno sa kompanijom MG Precast, vodećim proizvođačem prefabrikovanih proizvoda sa preko deset godina prisustva na srpskom i regionalnom tržištu. Događaju je prisustvovalo 25 mladih inženjera iz različitih srpskih dizajnerskih i građevinskih kompanija.

 

Tokom radionice, učesnici su imali priliku da posete montažno postrojenje kompanije, smešteno u Inđiji, okolini Beograda, kao i novo proširenje objekta od 20.000 m2, koje je trenutno u izgradnji. Tehničko i komercijalno osoblje MG Precasta predstavilo je mladim inženjerima proces proizvodnje, iskustva poslovanja na srpskom i regionalnom tržištu, kao i značajan potencijal za rast u primeni montažnih betonskih konstrukcija u različitim oblastima infrastrukture, stanovanja i industrije.

Mladi inženjeri iz srpske grupe takođe su predstavili različite teme. Učesnici su upoznati sa fib-ovim Biltenom 82, montažni segmentni mostova, i fib-ovim Bulletinom 83, prefabrikovani segmenti tunela u betonu ojačani vlaknima. Kroz ove prezentacije, polaznici su mogli detaljno čuti o stanju u ovim oblastima i različite preporuke za dizajn i izgradnju.

Pored toga, mladi inženjeri su takođe predstavili svoja iskustva u projektovanju i izgradnji montažnih betonskih konstrukcija u Srbiji, kao što je tržni centar Capitol park u Rakovici površine 25.000 m2, otvoren 2017. koju je izgradila kompanija Gradina, pod nadzorom Mihajla Ristića, pripadnika mladiha članova fib Srbije. Konačno, učesnici su mogli čuti i razgovarati o rastućim trendovima montažnih i betonskih konstrukcija – 3D štampanje, BIM, UHPFRC, tekstilno armiranog betona, gradiranih betonskih konstrukcija i brze automatizacije i individualizacije izgradnje. Radionica je prošla u atmosferi žive diskusije, pozitivne energije i entuzijazma, a nakon toga je usledilo druženje u večernjim satima.

Radionica je deo aktivnosti novoformirane grupe mladih članova fib Srbije. Njegova prva aktivnost dogodila se ove godine kada je 12. jula 2019. godine prof Alberta de la Fuentea sa Politehničkog univerziteta u Kataloniji organizovao gostujuće predavanje „Vlaknasti armirani beton: od osnova do konstrukcionih primena“. Srpska grupa je deo široke mreže grupa mladih članova pokrenuta od strane fib-a, a koordinirana od strane međunarodne grupe mladih članova.

 

marketing

About marketing